2013-06-07 India’s cultureel directeur bezoekt Radhadesh

Home / Activiteiten / 2013-06-07 India’s cultureel directeur bezoekt Radhadesh
2013-06-07 India’s cultureel directeur bezoekt Radhadesh

2013-06-07 India’s cultureel directeur bezoekt Radhadesh

Wanneer de heer Suresh Goel, directeur-generaal van de Indiase Raad voor Culturele Betrekkingen (ICCR), zich niet bezighoudt met hervormingen van de Verenigde Naties of internationaal diplomatiek werk, toert hij ook de wereld rond om de Indiase cultuur in het buitenland te promoten, en het is de uitzonderlijke Indiase culturele aanwezigheid van de Vedische gemeenschap en het kasteel van Radhadesh die hem vorige week naar het Belgische platteland brachten.

De heer Suresh Goel had tijdens zijn verblijf in India kennis gemaakt met Mahaprabhu das, inwoner van Radhadesh en directeur van het Museum voor Heilige Kunst (MOSA), en beloofde hem een bezoek te brengen tijdens de openingsceremonie van het museum. Wegens werkverplichtingen was de heer Suresh Goel echter niet in staat te komen. Nu, een jaar later, is hij zijn belofte nagekomen en heeft hij de reis van anderhalf uur vanuit Brussel gemaakt om eindelijk zijn rondleiding te ontvangen, vergezeld door Mevr. Soumya, Tweede Secretaris van de ambassade van India in België.

MOSA uitvoerend manager, Stoka Krishna das, samen met Radhadesh Tempel President Hrdaya Caitanya das, en Hindoe Forum van België (HFB) Vice President Ravinder Singh en echtgenote begroetten en vergezelden Mr. Suresh Goel gedurende de activiteiten van de dag. In het MOSA werden ze opgewacht door een culturele presentatie; een Bharatnatyam dans en een devotionele bhajan uitgevoerd voor de verzamelde gasten. Hoewel zowel de tempelpresident als de manager van de MOSA aanwezig waren, werd Mr. Suresh Goel al snel de gids. Zijn enorme ervaring met Indische kunst en cultuur vormde een natuurlijke overgang. Dhr. Suresh Goel gaf ook de Bhartnatyam danseres, die op bezoek is uit Litouwen, de kans om zich aan te melden voor een sponsoringprogramma georganiseerd door het ICCR.

De rondleiding door de twee musea werd gevolgd door een rondleiding door het kasteel, met als hoogtepunt de tempelzaal van het kasteel. Na de rondleidingen dineerden de heer Goel en zijn gasten in het Govinda’s Restaurant, waar zij werden getrakteerd op een drie-gangen maaltijd, speciaal bereid door een inwonende chef-kok, Syamandanda das.

De heer Suresh Goel was onder de indruk van de Radhadesh-gemeenschap; van de kunstmusea, de tempelgodsdiensten en vooral de plaatselijke bewoners die de Indiase, Vedische cultuur in zich opnemen, wat naar buiten toe tot uiting komt in hun kleding.

Het ICCR richt zich vooral op het bevorderen van de Indiase diplomatie en het sponsoren van culturele uitwisselingen tussen India en andere landen.

“Cultuur is niet langer beperkt tot nationale grenzen,” zei de heer Suresh Goel. “We willen cultuur zien als een communicatiemiddel in een snel globaliserende gemeenschap,” zei hij in een interview in 2010 met de organisatie Thai Indian News.

Zijn werk omvat het organiseren van grootschalige evenementen over de hele wereld en thuis in India, met inbegrip van zijn recente succes van het New Delhi Jazz festival, en het werken met academici en kunst in het buitenland om de nieuwe perspectieven van India te illustreren die vaak onbekend blijven.

Het hoofddoel van Suresh Goel’s bezoek aan België was Europalia; een internationaal kunstfestival dat dit jaar als centraal thema “Ontmoetingen van India” heeft gekozen, waarvoor hij de Directeur-generaal en Speciaal Secretaris is. Europalia wordt ingehuldigd op 4 oktober door de president van India en zal vier maanden lang in heel Brussel thema’s van India behandelen zoals “India Tomorrow”, “Bollywood and Beyond”, en “Diaspora” in kunstvitrines, film, dans en andere media.

Indrukken van een Vedische gemeenschap in België

Impressions of a Vedic Community in Belgium

Leave a Reply