2013-06-22 Onder de Balinese zon komen hindoes van over de hele wereld samen voor de World Hindu Summit

Home / Activiteiten / 2013-06-22 Onder de Balinese zon komen hindoes van over de hele wereld samen voor de World Hindu Summit

2013-06-22 Onder de Balinese zon komen hindoes van over de hele wereld samen voor de World Hindu Summit

De tweede jaarlijkse World Hindu Summit (WHS), georganiseerd door de World Hindu Federation (WHF), vond eind juni van dit jaar plaats in de hoofdstad, Denpasar Bali, Indonesië. “Lokasamgraha”, betekent “dienen voor eenheid, emancipatie en welzijn” en dit gezegde was het thema van het evenement; georganiseerd door de World Hindu Parisad organisatie. Martin Gurvich, secretaris-generaal van het Hindoe Forum van Europa (HFE) en van het Hindoe Forum van België (HFB), samen met HFE-voorzitster Bharti Tailor, woonden het evenement bij als vertegenwoordigers van hun respectieve organisaties.

De vijfdaagse seminars gingen over onderwijs, gezondheid, milieu en vrouwenemancipatie, werden opgeluisterd met extravagante vegetarische maaltijden, entertainment en decor, en kregen op de vijfde dag een hoogtepunt met een “yatra” naar de beroemde tempels in de regio en een afscheidsdiner.

“In Europa wordt mij vaak gevraagd of ik een Hindoe ben”, zei Mahaprabhu das in zijn toespraak tot de ruim 100 aanwezigen, “en ik antwoord dat het ervan afhangt wat je onder Hindoe verstaat. Als je een etnische, nationale, exclusivistische of sektarische godsdienst bedoelt, ben ik geen Hindoe. Als je een inclusieve, niet-sektarische, universele familie van spirituele tradities bedoelt, gebaseerd op de Veda’s, dan ja, dan ben ik een Hindoe”. Martin Gurvich sprak op de derde dag van de bijeenkomst namens HFE en HFB.

In die sfeer heeft het evenement Hindoes van allerlei achtergronden en spirituele paden. De gasten werden de hele week als vorsten behandeld en tot de sprekers van het evenement behoorden: de burgemeester van Bali, Sri Sri Ravi Shankar van de Art of Living organisatie, en talloze yogi’s en goeroes, geleerden en beoefenaars van een verscheidenheid aan hindoeïstische geloofstradities uit de hele wereld. De concepten van de WHS zijn breed, aangezien het in zijn tweede jaarlijkse bijeenkomst is en sommige punten van het handvest zijn om de doelen beter te definiëren, maar hun doelen van het voorkomen van gedwongen Hindoe bekering tot andere geloven, het creëren van een op Hindoe moraal gebaseerd onderwijs dat gebruikt kan worden door Hindoes over de hele wereld, en het creëren van een op Hindoe gebaseerd economisch systeem naast andere initiatieven, worden duidelijk in gang gezet door de betrokkenheid van het evenement.

Martin Gurvich kon tijdens het evenement een Bhaktivedanta Book Trust (BBT) Ramayana-boek overhandigen aan de burgemeester van Bali en de voorzitter van de World Hindu Parishad-organisatie, als blijk van waardering van het HFE voor zijn uitnodiging.

Het lijkt erop dat de locatie van de WHS niet alleen is gekozen vanwege het uitzicht; Bali is echt het “eiland van wijsheid”, zoals de voorzitter van het bestuur het stelde aan de Hindoe Dharma Raad van Indonesië, een plaats waar Hindoes van welke denominatie dan ook worden geaccepteerd en omarmd om wat ze gemeen hebben, in plaats van hoe ze verschillen.

Door Kumari Kunti Sherreitt

Leave a Reply