2017-06-19 Ontmoeting met minister van Justitie, de heer Koen Geens: Verzoek om erkenning van het hindoeïsme

Home / Activiteiten / 2017-06-19 Ontmoeting met minister van Justitie, de heer Koen Geens: Verzoek om erkenning van het hindoeïsme
2017-06-19 Ontmoeting met minister van Justitie, de heer Koen Geens: Verzoek om erkenning van het hindoeïsme

2017-06-19 Ontmoeting met minister van Justitie, de heer Koen Geens: Verzoek om erkenning van het hindoeïsme

Datum: Dinsdag 13 juni 2017

Locatie: Ministerie van Justitie, Waterloolaan 115, Brussel

Tijd: 17.45-19.30u

Aanwezig: Minister van Justitie Koen Geens, Bernard Dufour

HFB: Martin Gurvich, Herman Janssens, Anil Chunivan, Ravinder Singh, Rabindra Man Shreshtha, Rita Bouwman, Kishore Shah, Bhavana Bhansali Ashar, Arikirushnan Jeyarajah, Shashi Devani , Malati devi dasi

Onderwerp van de vergadering: Verzoek om erkenning van het Hindoeïsme

De vergadering begon om 17.45 uur met de heer Bernard Dufour, assistent van de minister, aangezien de minister in het parlement was. Hij legde het proces uit voor het verkrijgen van subsidies van het Ministerie van Justitie om de Hindoes in België te steunen bij het opzetten van een secretariaat, als voorloper op een toekomstige erkenning van het Hindoeïsme. Nadat het ontwerp door de minister is aanvaard, zal hij het nieuwe wetsvoorstel in de herfst van dit jaar aan het Belgische parlement voorleggen. Indien aanvaard, zal de subsidie voor het secretariaat dan tegen maart 2018 worden toegekend. De heer Dufour deelde ons mee dat wij van HFB-zijde zeer ijverig zijn geweest door alle documenten in te vullen en alle vereiste informatie te geven. Dit werd later bevestigd door Minister Geens. Hij stelde ons voor om in het najaar verder te gaan met het ontmoeten van verschillende politieke partijen. De heer Dufour vermeldt dat het HFB professioneler moet worden en dat zij daarom van plan zijn ons de gevraagde subsidie toe te kennen.

Er was een korte inleiding door elk lid van het HFB aan de minister die aandachtig luisterde. Hij heeft India bezocht en hij zei dat België de Hindoes ziet als vredelievende burgers. Zelf is hij vooral onder de indruk van het karakter van Mahatma Gandhi. De minister legde uit dat de goedkeuring van het Belgische parlement, om financiële steun te verlenen voor de oprichting van een secretariaat, een zeer belangrijke stap is in het hele proces. Een en ander vergt tijd wegens onderzoek en om te zien hoe het Hindoeïsme in de Belgische samenleving kan worden ingepast.

Hij is het er persoonlijk mee eens dat het Hindoeïsme in België als een volwaardige godsdienst moet worden aanvaard en hij erkent de behoefte aan onderwijs, pastorale zorg voor ziekenhuizen, gevangenissen enz.

Aan het einde van de ontmoeting vroeg Mahaprabhu advies over de mogelijkheid voor de Hindoeïstische Jain en Sikh gemeenschappen om een audiëntie te hebben bij de Koning en de Koningin, vooral in het licht van hun aanstaande bezoek aan India. De minister stemde ermee in om te helpen bij het organiseren van zo’n ontmoeting.

De minister zei ook dat de Belgische regering het op prijs zou stellen indien alle Hindoes, met inbegrip van de Jains en de Sikhs, onder de paraplu van het Hindoeïsme aanwezig zouden zijn. De minister maakte heel duidelijk dat het parlement geen aparte erkenning zal geven aan de Jains en/of Sikhs.Een laatste verzoek, om een steunbrief te schrijven voor het Janmashtami Festival, werd door de minister goed ontvangen.