2018-07-07 Algemene Vergadering van het Hindoe Forum van België

Home / Activiteiten / 2018-07-07 Algemene Vergadering van het Hindoe Forum van België
2018-07-07 Algemene Vergadering van het Hindoe Forum van België

2018-07-07 Algemene Vergadering van het Hindoe Forum van België

Hieronder kunt u de boodschap lezen van de heer Sadeo Chunivan, de voorzitter van het HFB, uitgesproken tijdens de algemene vergadering die op 1 juli 2018 werd gehouden.

Dames en Heren, beste vrienden, het is mij een genoegen om u allen vandaag hartelijk welkom te heten.

Het is verheugend om rond te kijken en zoveel bekende gezichten te zien in deze vergadering, ondanks het goede weer buiten.

Zoals u wellicht weet, werd het Hindoe Forum van België opgericht in juni 2005 (ja, reeds 13 jaar!). De verschillende Hindoeverenigingen in België besloten hun krachten te bundelen, verder te kijken dan onze verschillen, en onze ideeën, energie en tijd samen te brengen voor een gemeenschappelijk doel – het bewustzijn doen groeien over het bestaan van een Hindoegemeenschap in België en erkenning krijgen voor onze gemeenschap in het land waar we wonen. Het Forum werd officieel geregistreerd in 2007 en op 13 maart 2013 deponeerden we onze vraag voor erkenning door de overheid.

De afgelopen 4 jaar heb ik de kans gekregen om te fungeren als voorzitter van het Hindoe Forum van België. Ik wil graag een paar woorden zeggen over hoe bevoorrecht ik me voel dat ik de kans heb gekregen om deze organisatie te dienen. Het zijn twee ongelooflijke jaren geweest – gevuld met ontmoetingen, ontwikkelde contacten en opgebouwde banden met de politieke wereld in België en in het buitenland en met andere religieuze gemeenschappen. Onder andere de ontmoetingen met de Minister van Justitie van België, de heer Koen Geens, en de Indiase premier, de heer Modi, zijn hoogtepunten die ik ons samen wilde laten herinneren. Een andere bijzonder inspirerende kant van mijn werk waren de ontmoetingen met leiders van andere religieuze gemeenschappen in België – het samenkomen met onze christelijke, islamitische, joodse en boeddhistische broeders en zusters was bijzonder verrijkend. Het heeft mij gesterkt in mijn overtuiging dat respect, samenwerking en dialoog de sleutels zijn om sterkere banden in onze samenleving te smeden.

Godsdienstvrijheid is een kostbaar geschenk dat wij in België genieten. Laten we dat in de eerste plaats waarderen, want dat is in veel landen in de wereld niet het geval. Wij hebben het geluk te leven in een land waar wij kunnen samenkomen en onze geloofsovertuigingen en tradities kunnen vieren, onze cultuur kunnen doorgeven aan onze kinderen, zonder enige vrees voor repressie.

De verschillende bijeenkomsten en activiteiten georganiseerd door het Hindoe Forum van België zijn succesvol geweest in het sensibiliseren van wat het Hindoeïsme inhoudt en zijn bestaan in België. Ons doel blijft het verkrijgen van volledige erkenning van de overheid en daarmee de financiële steun die nodig is om ons kantoor goed te laten draaien. Ik ben ervan overtuigd dat mijn opvolger als voorzitter van het Forum al zijn of haar energie in dit streven zal steken. Mijn opvolger zal mijn volledige steun en vriendschap genieten.

Ik wens de volgende personen te bedanken die het Hindoe Forum van België in de loop der jaren hebben gesteund:

– Mahaprabhu, Manik Paul, Shusma Trapa, Malati, Ravinder, Hare Krishna tempel Radhadesh, Hare Rama tempel Antwerpen en Hare Rama tempel Brussel voor hun kostbare hulp bij het leggen van contacten, het organiseren van bijeenkomsten en het verwelkomen van leden van het Hindoe Forum van Europa.

– Tapan Roy, Santosh Kedia en Kanta Odido voor hun financiële steun, zonder welke het bovenstaande niet mogelijk zou zijn geweest.

Staat u mij toe te eindigen met een citaat van Mahatma Gandhi, die, daar ben ik zeker van, een bron van inspiratie is voor velen van ons hier. De Mahatma zei: de beste manier om jezelf te vinden is jezelf te verliezen in dienst van anderen.

Hartelijk dank voor uw vriendelijke aandacht.