Moderne hindoeïstische bewegingen en spirituele leiders
Moderne hindoeïstische bewegingen en spirituele leiders
Arya Samaj werd in 1875 opgericht door Swami Dayananda Sarasvati als een radicale hervormingsbeweging. Dayananda wilde een halt toeroepen aan de christelijke zendingsdrang en terugkeren naar de Vedische traditie. Hij streefde er daarom naar het Hindoeïsme te zuiveren van wat hij beschouwde als latere toevoegingen, zoals beeldverering, bedevaart en ritueel baden. Hoewel Dayananda de nadruk legde op de Vedische traditie, wilde hij ook het Hindoeïsme moderniseren en Hindoes die zich tot de Islam en het Christendom hadden bekeerd weer opnemen. De volgelingen van de Arya Samaj stemmen ermee in de "Tien Principes" van de Arya Samaj te volgen, verering grotendeels door middel van havan of de heilige vuurceremonie en het reciteren van de Gayatri mantra.
De Ananda Marga Yoga Society werd in 1955 opgericht door Prabhat Rarjar Sarkar (1921-1990) in de deelstaat Bihar, India. Ananda Marga, zoals zij gewoonlijk wordt genoemd, ziet zichzelf als "een internationale sociaal-spirituele beweging die betrokken is bij het tweeledige streven naar zelfrealisatie en dienstbaarheid aan de gehele schepping". Sarkar, beter bekend als Sri Sri Anandamurti, wordt door zijn volgelingen vaak aangeduid als "Baba" (vader).
Ananda Marga beoefent Tantra Yoga, meditatie en actieve betrokkenheid bij sociale dienstverlening met als doel het realiseren van een meer humane en rechtvaardige wereld.
De Brahma Kumaris World Spiritual Unviversity (BKWSU) werd aan het eind van de jaren dertig opgericht door Lekhraj Khubchand Kirpalani (1877-1969) in Karachi (nu Pakistan). Hij was een rijke diamanthandelaar en vroom Hindoe die later de spirituele naam Pajapita Brahma aannam. De Raja Yoga die door de Brahma Kumari’s wordt omarmd, omvat geen mantra's, speciale houdingen of ademhalingstechnieken. Het wordt gewoonlijk beoefend in een zittende houding met de ogen open gericht op een afbeelding van rode en oranje stralen die uit een centrum van licht komen. Mediteerders worden aangemoedigd zich te concentreren op een "derde oog" achter het voorhoofd, met als doel het beoefenen van "zielsbewustzijn", waarbij het zelf niet als lichaam maar als ziel wordt herkend.
De Brahmo Sabha werd in 1828 opgericht door Rama Mohan Roy en werd in 1843 geherstructureerd en omgedoopt tot Brahmo Samaj door Devendranatha Tagore, vader van de bekende dichter Rabindranatha Tagore. Rama Mohan was zeer geleerd en sterk beïnvloed door het christendom. Hij was het niet eens met de doctrine van reïncarnatie en streed voor de afschaffing van bepaalde traditionele praktijken, waarvan sommige op grove wijze waren misbruikt, zoals: kaste, polygamie, beeldverering, sati en kinderhuwelijken. Devendranatha Tagore werd sterk beïnvloed door de westerse filosofie van Locke en Hume









