Press Release: Hindu Forum of Belgium, January 11, 2024

Home / Activiteiten / Press Release: Hindu Forum of Belgium, January 11, 2024

2024-01-11 Belgisch Parlement kent subsidie toe aan Hindu Forum of Belgium – Een stap naar officiële erkenning

Fotocredit: "Belgisch Federaal Parlement - Brussel" door KoS, 28 juni 2010. Licentie onder GNU Free Documentation License, Versie 1.2 en Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported, 2.5 Generic, 2.0 Generic en 1.0 Generic licentie. Beschikbaar op Wikimedia Commons.
Fotocredit: “Belgisch Federaal Parlement – Brussel” door KoS, 28 juni 2010. Licentie onder GNU Free Documentation License, Versie 1.2 en Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported, 2.5 Generic, 2.0 Generic en 1.0 Generic licentie. Beschikbaar op Wikimedia Commons.

We zijn verheugd om aan te kondigen dat elf jaar na het indienen van een formele aanvraag voor de erkenning van het hindoeïsme door de Belgische regering en acht jaar na onze formele aanvraag voor een subsidie voor het Hindu Forum of Belgium, het Belgische Parlement heeft gestemd op 11 januari 2024, om het Hindu Forum of Belgium een subsidie toe te kennen, wat de eerste stap is naar de erkenning van het hindoeïsme in België.

Als oudste levende en op twee na grootste religie op de planeet, heeft het hindoeïsme meer dan een miljard volgers wereldwijd. Hoewel het overgrote deel van de hindoes in Zuid-Azië woont (India, Nepal, Bangladesh, Sri Lanka, Mauritius, enz.), zijn er nu miljoenen hindoes over de hele wereld als gevolg van migratie en de overname van hindoeïstische/Vedische spirituele tradities door miljoenen westerlingen. Met ongeveer drie miljoen hindoes (zowel van Aziatische als westerse oorsprong) is Europa geen uitzondering. En België zelf herbergt ongeveer 20.000-25.000 hindoes van Aziatische oorsprong en 15.000-20.000 Belgische of westerse volgers.

Het Hindu Forum of Belgium (HFB) – een platform voor Vedische spirituele tradities – werd opgericht in 2007 om de hindoe-gemeenschappen en -organisaties in België te vertegenwoordigen en te werken aan de erkenning van het hindoeïsme door de Belgische regering. Hiertoe diende het Forum in 2013 een verzoek en een dossier in bij het Ministerie van Justitie, dat het voorstel accepteerde. Daaropvolgende bijeenkomsten met het departement van het Ministerie van Justitie dat religies (“Cultes”) overziet, leidden tot een verzoek aan de Minister van Justitie in 2016 om een subsidie toe te kennen om het secretariaat van het Forum te financieren, zodat het zijn werk naar volledige erkenning van het hindoeïsme in België kon professionaliseren. Het HFB presenteerde een budget van ongeveer € 74.000 voor 2017 (dat steeg naar € 83.000 voor 2023), en Minister Koen Geens, na een ontmoeting met de leiders van het HFB in 2017, beloofde dat deze subsidie spoedig zou worden toegekend. Helaas viel de regering kort daarna, dus de subsidie werd nooit toegekend.

Nadat Minister Van Quickenborne het ministerie overnam, engageerde HFB zich met hem en de nieuwe regering om de eerste stap naar erkenning af te ronden. De Minister beloofde dat de subsidie zou worden toegekend en beschikbaar zou worden gesteld begin 2023. Het HFB en alle hindoe-gemeenschappen en -organisaties in België zijn natuurlijk verheugd te vernemen dat na vele jaren wachten de subsidie eindelijk is gestemd door het Federale Parlement en dat de fondsen dit jaar beschikbaar zullen zijn. Maar bovenal voelen hindoe-gemeenschappen en -organisaties dat de eerste stap naar erkenning eindelijk is bereikt.

De Belgische Staat beschouwt terecht dat religies en niet-confessionele filosofieën bijdragen aan het welzijn van haar burgers,

en ondersteunt deze dan ook. Natuurlijk is het Forum er sterk van overtuigd dat dit lovenswaardige principe gehandhaafd moet blijven, maar het gelooft ook dat het huidige systeem voor de uitvoering van dit principe beter moet weerspiegelen de huidige religieuze demografie van België. Ook is het voorstander van het duidelijker vaststellen van een wettelijk kader voor het erkenningproces en de daaropvolgende financiering door de Staat.

Het hindoeïsme is al vele decennia aanwezig in en heeft positief bijgedragen aan de Belgische samenleving in de vorm van meditatie, yoga, vegetarisme, ayurveda, kunst, muziek, dans, keuken, festivals, evenals door actief te zijn in zaken, wetenschap, onderwijs en medische instellingen, enz. Door de eerste stap naar de erkenning van het hindoeïsme te zetten, zal België meer multicultureel en multireligieus worden, wat een wereldwijde trend weerspiegelt. Natuurlijk zijn, afhankelijk van de locatie, alle religies ofwel in de minderheid ofwel in de meerderheid. Toch is de geleidelijke erkenning van zowel meerderheids- als minderheidsreligies en niet-confessionele filosofieën in België een teken van haar steeds groter wordende inclusiviteit.

Het HFB is dankbaar dat België een zeer positieve stap heeft gezet naar de erkenning van het hindoeïsme, wat erkenning betekent voor de positieve bijdragen die de diverse hindoe-gemeenschappen leveren aan België. In de komende jaren zal het Hindu Forum of Belgium zich inspannen om zijn lidmaatschap en vertegenwoordiging te vergroten en zal het zich verder richten op training en het opstellen van normen voor hindoeïstische spirituele adviseurs; het ontwikkelen van een studieprogramma voor het onderwijzen van het hindoeïsme in openbare scholen; het trainen van geestelijke verzorgers om te dienen in gevangenissen en ziekenhuizen; het produceren van publicaties om het hindoeïsme aan Belgische leiders en de samenleving in het algemeen te presenteren; het organiseren van evenementen die het hindoeïsme introduceren aan het Belgische publiek en de autoriteiten; actieve deelname aan interreligieuze activiteiten en projecten, enz.

De Belgische hindoe-gemeenschappen en -organisaties hopen oprecht dat, zodra ze er klaar voor zijn, de Regering het hindoeïsme volledig zal erkennen zonder vertraging en zo alle Belgische hindoes in staat zal stellen zich volledig geaccepteerd te voelen als een gemeenschap met haar eigen